Marka Sage to synonim smaku, dlatego we współpracy z najlepszymi kucharzami regularnie przygotowujemy nowe przepisy.
Marka urządzeń kategorii premium
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 °C. Posmarować i posypać formę do pieczenia (o średnicy ok. 20 cm).
Do pojemnika blendera włożyć płatki orkiszowe i założyć pokrywę. Pokrętłem wybrać prędkość MILL. Miksować płatki orkiszowe około 1 minuty aż do uzyskania konsystencji gładkiej mąki. Przełożyć do miski, dodać proszek do pieczenia i cukier.
Do pojemnika blendera włożyć grykę i założyć pokrywę. Pokrętłem wybrać prędkość MILL. Miksować grykę około 1 minuty aż do uzyskania konsystencji gładkiej mąki. Przełożyć do miski, w której znajduje się mąka orkiszowa i dokładnie wymieszać.
Do pojemnika blendera włożyć jajka, mleko, ekstrakt waniliowy, mus jabłkowy i olej. Miksować za pomocą przycisku PULSE. Wybrać przycisk PULSE 4x lub aż do momentu otrzymania równomiernej konsystencji. Następnie wybrać przycisk PAUSE.
Dodać mieszankę mąki i cukru oraz założyć pokrywę. Wybrać ponownie przycisk PAUSE i za pomocą przycisku PULSE miksować jeszcze 6−7x aż do połączenia składników i otrzymania gładkiego ciasta. W razie potrzeby zatrzymać mikser, oczyścić ściany naczynia za pomocą skrobaka. Ciasto wlać do posmarowanej i posypanej formy. Na cieście położyć płatki jabłka. Piec około 45 minut aż do uzyskania złotego koloru. Patyczkiem sprawdzić, czy kołacz jest odpowiednio wypieczony. Wyjąć z piekarnika i pozostawić ok. 5 minut w formie. Kołacz wyciągnąć z formy na ruszt. Dopóki kołacz jest jeszcze ciepły, posmarować go marmoladą morelową. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Podawać z gałką lodów waniliowych.
Do przygotowania dania służy: Profesjonalny blender kielichowy