Sage | Przepisy kulinarne | Kołacz jabłkowy z mąki gryczanej i orkiszowej

Kołacz jabłkowy z mąki gryczanej i orkiszowej

Kołacz jabłkowy
60 minut
Przygotowanie + pieczenie
Średni
Poziom trudności
6
Liczba porcji

Składniki

  • 1 i 3/4 filiżanki płatków orkiszowych
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 filiżanki cukru trzcinowego
  • 1 filiżanka niegotowanej gryki
  • 2 jajka
  • 2/3 filiżanki mleka półtłustego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/3 filiżanki musu jabłkowego
  • 1/2 filiżanki oleju makadamia
  • 1 jabłko pokrojone na cienkie plastry
  • 1 łyżka marmolady z moreli
  • lody waniliowe do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. 1.

    Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 °C. Posmarować i posypać formę do pieczenia (o średnicy ok. 20 cm).

  2. 2.

    Do pojemnika blendera włożyć płatki orkiszowe i założyć pokrywę. Pokrętłem wybrać prędkość MILL. Miksować płatki orkiszowe około 1 minuty aż do uzyskania konsystencji gładkiej mąki. Przełożyć do miski, dodać proszek do pieczenia i cukier.

  3. 3.

    Do pojemnika blendera włożyć grykę i założyć pokrywę. Pokrętłem wybrać prędkość MILL. Miksować grykę około 1 minuty aż do uzyskania konsystencji gładkiej mąki. Przełożyć do miski, w której znajduje się mąka orkiszowa i dokładnie wymieszać.

  4. 4.

    Do pojemnika blendera włożyć jajka, mleko, ekstrakt waniliowy, mus jabłkowy i olej. Miksować za pomocą przycisku PULSE. Wybrać przycisk PULSE 4x lub aż do momentu otrzymania równomiernej konsystencji. Następnie wybrać przycisk PAUSE.

  5. 5.

    Dodać mieszankę mąki i cukru oraz założyć pokrywę. Wybrać ponownie przycisk PAUSE i za pomocą przycisku PULSE miksować jeszcze 6−7x aż do połączenia składników i otrzymania gładkiego ciasta. W razie potrzeby zatrzymać mikser, oczyścić ściany naczynia za pomocą skrobaka. Ciasto wlać do posmarowanej i posypanej formy. Na cieście położyć płatki jabłka. Piec około 45 minut aż do uzyskania złotego koloru. Patyczkiem sprawdzić, czy kołacz jest odpowiednio wypieczony. Wyjąć z piekarnika i pozostawić ok. 5 minut w formie. Kołacz wyciągnąć z formy na ruszt. Dopóki kołacz jest jeszcze ciepły, posmarować go marmoladą morelową. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Podawać z gałką lodów waniliowych.

BBL915

Do przygotowania dania służy:
Profesjonalny blender kielichowy

Zobacz więcej