Sage | Przepisy kulinarne | Salsa Verde

Salsa Verde

Salsa Verde
30 minut
Przygotowanie + pieczenie
Łatwy
Poziom trudności
4
Liczba porcji

Składniki

  • 3 wiosenne cebule
  • 4 papryczki chili Jalapeños
  • 3 papryczki chili Anaheim
  • 4 owoce miechunki
  • 1 główka czosnku
  • 1 garść kolendry
  • sok z 2 limonek
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 1/4 filiżanki wody (w zależności od potrzeby)

Sposób przygotowania

  1. 1.

    Rozgrzać grill.

  2. 2.

    Na rozgrzany grill położyć wiosenną cebulę, papryczki chili Jalapeños i Anaheim, owoce miechunki i główkę czosnku (przed położeniem na grill odciąć górną część), wszystkie składniki opiec z każdej strony.

  3. 3.

    Następnie zdjąć z grilla. Z papryczek usunąć nasiona. Wycisnąć czosnek z podpieczonej główki.

  4. 4.

    Do pojemnika blendera włożyć wszystkie podpieczone składniki, ponadto kolendrę, sok z limonek, sól i suszoną kolendrę, a następnie wybrać prędkość BLEND. Miksować ok. 30 sekund.

  5. 5.

    Jeżeli salsa jest zbyt gęsta, dodać trochę wody.

  6. 6.

    Podawać z chipsami z tortilli lub z tamales z zielonego chili i sera.

BBL915

Do przygotowania dania służy:
Profesjonalny blender kielichowy

Zobacz więcej