Sage | Przepisy kulinarne | Wieprzowina rwana z sosem BBQ

Wieprzowina rwana z sosem BBQ

Wieprzowina rwana
60 minut
Przygotowanie + pieczenie
Średni
Poziom trudności
6
Liczba porcji

Składniki

  • 1/4 filiżanki papryki wędzonej
  • 2 łyżki suszonej cebuli w proszku
  • 2 łyżki suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 1/2 łyżeczki czarnych nasion gorczycy
  • 1/2 łyżeczki żółtych nasion gorczycy
  • 1/2 łyżeczki nasion selera
  • 2 łyżki soli
  • 1/4 filiżanki cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1,8 kg łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub oleju z oliwek
  • 1/4 filiżanki octu jabłkowego
  • woda filtrowana lub wywar
  • 1 i 1/2 filiżanki sosu BBQ
  • ogórki kwaśne do ozdoby
  • marynowane papryczki chili Jalapeños do ozdoby

Sposób przygotowania

  1. 1.

    Do naczynia blendera włożyć paprykę, cebulę, czosnek, ziarna pieprzu, nasiona gorczycy i nasiona selera. Wybrać prędkość MILL i miksować przez ok. 30 sekund.

  2. 2.

    Dodać sól i miksować 10 sekund. Następnie dodać cukier brązowy i miksować kolejnych 15 sekund.

  3. 3.

    Wieprzowinę posmarować jedną trzecią mieszanki i umieścić w folii spożywczej. Pół filiżanki mieszanki pozostawić do sosu BBQ. Przechowywać w lodówce, marynować 4 - 24 godzin.

  4. 4.

    Wyjąć z lodówki i pozostawić przez 30 minut w temperaturze pokojowej.

  5. 5.

    Na dużej patelni rozgrzać olej.

  6. 6.

    Odczekać do pełnego rozgrzania oleju, aż do pojawienia się lekkiego dymu. Następnie dodać mięso wieprzowe i smażyć ze wszystkich stron aż do uzyskania złotego koloru.

  7. 7.

    Zdjąć z patelni i włożyć mięso do wolnowaru. Dodać ocet jabłkowy i zalać wodą filtrowaną lub wywarem, aby mięso było do połowy zanurzone w płynie.

  8. 8.

    Przygotować mięso zgodnie ze wskazówkami z instrukcji danego urządzenia.

  9. 9.

    Po przygotowaniu mięsa przełożyć go do prostokątnego naczynia i za pomocą widelca rozdzielić (wyczesywać) mięso na cienkie włókna. Regularnie polewać wywarem mięsnym z garnka, by mięso łatwiej się rozdzielało i pozostało soczyste.

  10. 10.

    Po wyczesaniu mięsa na cienkie włókna dodać 1 filiżankę sosu BBQ i dobrze wymieszać. Podawać w małych rozkrojonych bułeczkach hamburgerowych posmarowanych sosem BBQ i ozdobionych kwaśnymi ogórkami lub pokrojonymi papryczkami chili Jalapeños, ewentualnie innymi ulubionymi warzywami.


*Mięso wieprzowe można również gotować w szybkowarze przez ok. 45 minut.
*Mięso przechowywać w hermetycznym pojemniku w lodówce. W takim stanie wytrzyma do 3 miesięcy.

BBL915

Do przygotowania dania służy:
Profesjonalny blender kielichowy

Zobacz więcej