Sage | Przepisy kulinarne | Smażona kałamarnica w skorupce kukurydziano-pieprzowej

Smażona kałamarnica w skorupce kukurydziano-pieprzowej

Smażona kałamarnica
30 minut
Przygotowanie + pieczenie
Średni
Poziom trudności
4
Liczba porcji

Składniki

  • 1 l oleju roślinnego
  • 1/2 kubka ziaren kukurydzy
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu syczuańskiego
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 900 g oczyszczonej i pokrojonej kałamarnicy
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 czerwona papryczka chili pokrojona na cienkie płatki
  • 2 ząbki czosnku pokrojone na cienkie płatki
  • 4 szt. wiosennej cebuli pokrojone na cienkie płatki

Sposób przygotowania

  1. 1.

    Na głębokiej patelni lub w frytownicy rozgrzać 1 litr oleju roślinnego.

  2. 2.

    Do pojemnika blendera włożyć ziarna kukurydzy, ziarna pieprzu czarnego i syczuańskiego oraz sól morską. Wybrać prędkość MILL i miksować przez ok. 1 minutę. Przesypać do średniej miski.

  3. 3.

    Pokrojoną kałamarnicę panierować w uzyskanej mieszance. Wszystkie kawałki powinny posiadać równomierną panierkę.

  4. 4.

    Kałamarnicę smażyć mniejszymi porcjami na głębokiej patelni lub w frytownicy, aż do uzyskania złotego koloru (ok. 30 sekund).

  5. 5.

    Na patelni wok rozgrzać łyżkę oleju roślinnego. Dodać chili, czosnek i wiosenną cebulę. Mieszając, smażyć ok. 30 sekund aż do uzyskania złotego koloru.

  6. 6.

    Dodać smażoną kałamarnicę i podawać z aioli z limonki (majonez domowy).

BBL915

Do przygotowania dania służy:
Profesjonalny blender kielichowy

Zobacz więcej